lito

Ve středu 15.5. 2019 se členové Spolku sešli v Litomyšli v průběhu hojně navštívené konference Dopravní infrastruktura 2018, aby diskutovali o aktualitách kolem D35 a D43.

Hosty tohoto setkání byli nový  generální ředitel ŘSD ČR Ing. Kováčika, ředitel Správy Pardubice ŘSD ČR Ing. Vebr a jeho kolegyně Ing. Jarolímová. Ve druhé polovině setkání se dostavil viceprezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Ing.Štrefl. Hosty setkání bylo i několik účastníků konference, které zajímala problematika D35 a D43.

Na úvod setkání seznámil Ing.Kováčik přítomné se svými prioritami ve funkci GŘ a přístupem k přípravě výstavby dálnic.

Z iniciativy členky našeho Spolku paní senátorky Vítkové setkání pokračovalo problematikou přípravy výstavby dálnice D43. Paní senátorka požádala GŘ, aby věnoval pozornost přípravě D43, zejména výstupům z jednání Centrální komise MD Ř, které se konalo 30.4.2019 (viz https://www.d35spolek.cz/aktualne/88-d43-dalsi-vyznamny-krok).

Následně zástupci Správy Pardubice ŘSD ČR podrobně informovali o postupu příprav výstavby dalších úseků D35. Stejně jako loni největší diskuzi vyvolaly informace k úseku kolem Litomyšle. Nejhlasitěji se k podaným informacím ozval stejně jako na členské schůzi Spolku dne 18.3.2019 pan Jan Janypka, starosta obce Strakov, které se bezprostředně týká trasování tohoto úseku D35. Na poměrně emotivní vystoupení pana starosty reagoval Ing.Vebr a nabídl panu Janypkovi další jednání k řešení jeho připomínek.

Krátce po bouřlivé diskuzi k D35 se na setkání dostavil viceprezident HK ČR Ing.Šfefl, který zdůraznil, že z pohledu podnikatelů a zaměstnavatelů je prioritou rychlost výstavby dopravní infrastruktury. Dle jeho názoru je jedním z hlavních kroků ke zrychlení výstavby změna legislativy, tj . další novela zákona 416/2009 Sb., rektifikace stavebního zákona a zjednodušení zadávání veřejných zakázek.

Po skončení oficiální části setkání se rozproudila mezi přítomnými žívá diskuze nejen k projednaným tématům.