Slyšeli jste už někdy zkratku NDIC? Skoro bych se vsadili, že většina z Vás by odpověděla ne. Přitom se jedná o místo, které ovlivňuje každodenní život většiny z vás. Za touhle zkratkou se skrývá „Národní dopravní informační centrum“ Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Jedná se o centrální informační dispečink, který online v reálném čase sleduje a řídí veškerý provoz na celé dálniční síti v ČR. NDIC vzniklo už před dlouhou řádkou let. Sdružuje dostupné informace o veškeré dopravě ze sítě státních silnic a s rozvojem technologií se jeho schopnosti a funkčnost neustále zvyšují. Pojďme se podívat, co všechno tenhle „centrální mozek“ českých silnic umí a co dokáže.

NDIC patří mezi nejmodernější pracoviště na světové úrovni. Sbírá data z desítek dynamických zdrojů, jako jsou kamery, čidla ve vozovce, od hasičů a záchranářů nebo z meteorologických hlásek. Jedním z nejlepších a nejspolehlivějších zdrojů informací jste pak vy – samotní řidiči, kteří jste se dobrovolně stali „dopravními zpravodaji“.

ndic uvnitr

Sebelepší systém by ale neměl žádný smysl, kdyby data pouze sbíral. Jednou z hlavních rolí NDIC tak je i následná distribuce a pomoc. A o tom to celé je. Dispečink (jak vidíte na fotce funguje) v režimu 24/7. Poskytuje tedy nonstop detailní přehled o celé silniční síti v Česku. Jenom pro zajímavost, zkuste se sami podívat na tento web: http://portal.dopravniinfo.cz/. Najdete na něm přehled uzavírek a díky tomu si můžete naplánovat trasu a připravit se na různé situace, o kterých budete předem vědět.

Data rozhodně ale nepoužívají pouze řidiči, kteří si chtějí naplánovat cestu. S údaji totiž v reálném čase pracují i třeba složky integrovaného záchranného systému, jako jsou hasiči, záchranáři nebo policisté. Díky těmto datům se při zásahu vyhnou třeba zácpám a zvolí trasu, kterou se na místo dostanou co nejrychleji. Samozřejmostí je přímé napojení všech provozních dispečinků ŘSD i krajských SÚS –  především kvůli zimní údržbě, výjezdům pluhů a sypačů.

ŘSD stále NDIC rozvíjí. Například uzavřelo zakázku na poskytování tzv. dynamických dat – tedy automatizovaných informací z flotily vozidel. Díky tomu zjistíme, kde se tvoří kolony a s předstihem odhalíme zácpy nebo nebezpečná místa. Je to veřejná služba, takže tato data bude možné poskytnout i velkým navigačním službám jako jsou WAZE nebo GOOGLE MAPS. Do centrály NDIC se ale „obyčejný smrtelník“ jen tak nepodíváte. Určitě Vám ale doporučujeme se podívat na zmíněný web a využívat jeho služeb.

A jaká je Vaše zkušenost? Starají se silničáři o silnice podle Vás správně? Máte připomínky nebo řidičské postřehy? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte. A jestli je doprava Váš koníček a zajímáte se o ni, navštěvujte pravidelně naše webové stránky (www.d35spolek.cz) a náš FB profil. Členství v našem Spolku je zdarma a rádi uvítáme  každého dopravního odborníka, který má chuť posouvat českou dopravu směrem vpřed!