V pondělí 13. března 2017 se v sídle pardubické správy ŘSD konala výroční členská schůze Spolku pro výstavbu dálnic D35 a D43. V úvodní části programu bylo projednáno a schváleno několik zpráv dle stanov Spolku, podstatnější ovšem bylo vystoupení ředitele pardubické správy ŘSD Bohumila Vebra k aktuálnímu postupu v přípravě výstavby D35. Ředitel seznámil přítomné členy Spolku s harmonogramem archeologického průzkumu a průběhem výběru dodavatele stavby v úsecích Opatovice nad Labem – Časy a Časy – Ostrov.

Od zástupce Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Libora Vomočila zazněla jedna z klíčových otázek, tj. Kdy dojde k úpravě legislativy tak, aby potíže s výkupem pozemků neprodlužovaly přípravu staveb dálnic? Tuto otázku zodpověděl předseda Spolku Martin Kolovratník: „Legislativní změny v této oblasti budou v maximální – Sněmovnou průchozí – míře provedeny v rámci novely stavebního zákona. Tato novela je v současné době Sněmovnou projednávána a po jejím schválení lze očekávat zkrácení přípravných procesů výstavby jednotlivých úseků dálnic o cca 2 roky.

Aktuální informace týkající se D43 podali členové Spolku senátorka Jaromíra Vítková  a poslanec Jaroslav Klaška, kteří oznámili, že na 30. března 2017 je připraveno pracovní jednání zástupců Jihomoravského kraje a ŘSD k postupu přípravy severní části D43, které je spolu s elektronickou peticí (http://e-petice.cz/petitions/petice-na-podporu-pripravy-a-realizace-dalnice-d43-brno-moravska-trebova-a-zasad-uzemniho-rozv.html) iniciativou Svazku obcí pro výstavbu rychlostní komunikace R43.

Závěr diskuze byl věnován problematice zadávaní veřejných zakázek. Přítomní se shodli na nutnosti upřesnění výkladu příslušného zákona s cílem zajistit realizaci silničních staveb kvalifikovanými a odborně způsobilými dodavateli. „Hospodářský výbor PS PČR připravuje k této problematice seminář za účasti slovenských zákonodárců a našeho ÚOHS s cílem využít dobrých zkušenosti našich sousedů, uvedl pardubický poslanec Martin Kolovratník.

Další aktivitou Spolku pro výstavbu dálnic D35 a D43 bude květnové pracovní setkání se zástupci samospráv obcí a měst na trase těchto dvou důležitých komunikací.