V poslední době se množí dotazy, jak to v letošním roce vypadá s prvními dvěma úseky D35. A tak jsme požádali předsedu našeho Spolku poslance Martina Kolovratníka o aktuální informace. Tady jsou:

Jako předseda Spolku pro výstavbu dálnic D35 a D43 pečlivě sleduji vývoj a postup v přípravách na výstavbu dopravní infrastruktury v našem kraji. Všechny řidiče asi ze všeho nejvíce zajímá aktuální stav výstavby prvních dvou úseků dálnice D35 na trase Opatovice nad Labem – Časy a Časy – Ostrov.

Už asi víte, že Ředitelství silnic a dálnic koncem října otevřelo obálky s nabídkami na výstavbu prvních dvou úseků dálnice D35. Již dříve jsem informoval, že výstavbě už nic nestojí v cestě. Podle původních informací jsme očekávali, že výběrová komise otevře obálky s nabídkami už koncem listopadu, a že stavební stroje vyjedou do terénu už koncem loňského roku. Nicméně došlo ke změně.

Do veřejné soutěže na zhotovitele se přihlásily i některé zahraniční firmy, u kterých si výběrová komise není jistá, zda jsou skutečně schopny výstavbu prvních dvou úseků zrealizovat v uvedeném čase, kvalitě a zda mají know-how nebo dostatečnou techniku. Chce se proto sejít znovu a důkladně prověřit nabídky.

Proč hodnotící komise nevybrala zhotovitele rovnou a chce se znovu scházet? Důvod je zcela prostý a jednoduchý. Hodnotící komise se totiž zaměřila pouze a jen na cenu bez dalších kritérií. Na první pohled to vypadá velmi dobře, protože ceny na prvních dvou úsecích jsou zhruba mezi 50-55 % oproti předpokládaným projekčním nákladům.

Na jednu stranu to je dobrá zpráva, protože se jedná o ohromnou úsporu. Na druhou stranu ale přiznávám, že mám důvodné obavy. Do veřejné soutěže se totiž přihlásily i zahraniční firmy, které nikdo nezná a neví, jestli mají techniku a zda jsou vůbec schopné stavbu kvalitně provést. Finální výběr firmy tak musí hodnotící komise provést velmi pečlivě. Byl bych velmi zklamaný, pokud by uspěla firma, která nebude mít know-how, kapacity. Ve skutečnosti pak nebude schopna dálnici za nabídnutou cenu postavit a začne se s ŘSD přetahovat o vícepráce.

Všechny, kteří i nadále pochybují, přitom mohu ubezpečit, že zahájení výstavby nebrání žádná překážka. Stavba je připravena, dokonce i hlavní mostní objekty mají stavební povolení. Teď již tedy čekáme pouze a jen na výběr firmy, která celou stavbu prvních dvou úseků zhotoví. Je dobré zmínit i fakt, že archeologický průzkum probíhá zcela podle plánů a ani v této souvislosti se nemusíme bát jakýchkoliv zdržení.