Spolek pro výstavbu dálnic D35 a D43 zorganizoval v pátek 19. května 2017 další pracovní setkání na téma „Dálnice D35 – aktuální stav přípravy a harmonogram výstavby“. Za účasti starostů měst a obcí po plánované trase dálnice D35, zástupců Ministerstva dopravy, Státního fondu dopravní infrastruktury, Ředitelství silnic a dálnic ČR, Policie ČR a Pardubického kraje se jednalo o finančním zajištění realizace staveb na dálnici D35, stavu přípravy a postupu výstavby a také o vybudování nových přivaděčů k dálnici. Debata k výstavbě dálnice proběhla symbolicky přímo na veřejném prostranství v Jaroslavi, jedné z dopravně nejzatíženějších obcí celého kraje.

Nejblíže k zahájení výstavby jsou první dva úseky dálnice D35 na trase Opatovice nad Labem – Časy a Časy – Ostrov. „První dva úseky jsou téměř kompletně připraveny k zahájení stavby. V těchto dnech ŘSD žádá o udělení stavebního povolení a na začátku června bude vypsáno druhé kolo výběrového řízení na dodavatele stavby. V rámci druhého kola budou osloveni s návrhem na podání konkrétní nabídky již pouze úspěšní uchazeči z kola prvního,“ komentuje pardubický poslanec Martin Kolovratník.

Obec Jaroslav a její okolí v současnosti doplácí na objížďku I/35, protože na přilehlé komunikace je směřována veškerá silniční doprava, včetně kamionové. „Bohužel ty ale nejsou přizpůsobeny tomuto druhu dopravy, což se zákonitě projevilo na jejich stavu. Proto jsme dnes iniciovali dohodu o tzv. sdruženém financování mezi Pardubickým krajem a ŘSD,“ říká předseda Spolku Martin Kolovratník a dodává: „ŘSD si je vědomo, že k poškození silnice II/305 došlo kvůli objížďce. Nicméně ze zákona může silnici uvést pouze do původního stavu, což v praxi znamená, že se na silnicích objeví „tradiční“ záplaty. Takto to ale řešit nechceme, proto dnes vznikla dohoda, že Pardubický kraj společně s ŘSD připraví projekt, na jehož konci bude úplně nová silnice z Jaroslavi až do Horního Jelení. Místo toho, aby ŘSD investovalo do oprav, přispěje Pardubickému kraji na výstavbu této nové silnice.“

Na setkání Spolku zazněly i důležité informace zejména pro obyvatele obcí, které leží na dalších – navazujících úsecích budoucí dálnice D35, zejména v oblasti Vysokého Mýta a Litomyšle. „Úsek Vysoké Mýto – Džbánov je ve stadiu podané žádosti o vydání územního rozhodnutí a nyní čekáme na rozhodnutí. Předchozí úsek Ostrov – Vysoké Mýto je teprve ve stadiu dokončování podkladů pro podání této žádosti,“ upřesňuje ředitel krajské správy ŘSD Bohumil Vebr a doplňuje: „V úseku Ostrov – Vysoké Mýto došlo k mírnému zpoždění v důsledku změny kategorizace budoucího tunelu u obce Vraclav. Z tohoto důvodu máme pro toto zpoždění pochopení. Nakonec nejedná se o výrazné opoždění. Žádost o vydání územního rozhodnutí by měla být podána zhruba koncem srpna 2017.“

Veřejný příslib otevřené komunikace dostali na setkání také zástupci obcí na Litomyšlsku. „ŘSD na jaře zadalo vyprojektování dvou variant trasy, která bude objíždět Litomyšl. Obě se nacházejí v koridoru vymezeném krajským územním plánem, liší se ale v podstatných detailech, jako je výška zářezu v terénu nebo blízkost k jednotlivým obcím. Tyto varianty posoudí ŘSD během června nejdříve se starosty obcí a poté na otevřeném veřejném zasedání. Teprve následně vybere tu variantu, která je pro zdejší obyvatele více přijatelná,“ vysvětluje Martin Kolovratník.

Členem Spolku pro výstavbu dálnic D35 a D43 se může stát prakticky každý. „Zajímá vás historie, výstavba a aktuální témata ve věci D35 a D43? Pokud ano, staňte se členy našeho Spolku. Veškeré potřebné informace a přihlášku naleznete na webu Spolku www.d35spolek.cz. Chcete se s námi setkat? Zavolejte nám a navštivte naše kontaktní místo na třídě Míru 302 v Pardubicích,“ uzavírá Martin Kolovratník.